Hanna Jokinen Hyvinvointi kasvaa tasa-arvosta.

Tasa-arvoa työelämässä?

  • Tasa-arvoa työelämässä?

Hallitus on pitkään jo rummuttanut sen puolesta että nyt on syytä keskittää rahaa ja tukea yrityksiin jotta Suomi saadaan nousuun ja työllisyys kasvamaan. Tähänhän se Kikykin perustui, leikataan toisilta jotta voidaan siirtää mm. juuri yrityksille rahaa jotta ne voisivat palkata lisää henkilökuntaa. Näin piti tulla lisää työpaikkoja, lisää vientiä, lisää hyvinvointia. Kaikille meille parempaa tulevaisuutta.

”PAMille selvityksen tehnyt VTM Niina Tanner tutki palkkatyököyhyyden taloudellisia vaikutuksia veronmaksajille. Tanner osoittaa, kuinka paljon Suomessa maksetaan erilaisia sosiaalisia tulonsiirtoja paikkaamaan matalasta ansiotasosta aiheutuvaa toimeentuloloukkua.

– Julkisuudessa on viime aikoina ollut usein esillä vaatimus matalapalkkaisen työn lisäämisestä. Vähittäiskaupan alalla työskenteleville maksetaan sosiaalietuuksia kuten asumis- ja toimeentulotukea arviolta 30 miljoonan euron edestä vuosittain, Tanner sanoo tiedotteessa.

– Samaan aikaan vähittäiskaupan kokonaisnettotulos on 334 miljoonaa euroa. Tämä kertoo tosiasian siitä, että alalla maksettavat pienet palkat auttavat osaltaan yrityksiä menestymään, mutta aiheuttavat veronmaksajille kustannuspaineita sosiaalietuuksien maksamisesta johtuen.”

Edellä suora lainaus 7.3. päivätystä Uusi Suomi- sivun artikkelista.

Tuntuu aivan järkyttävältä ajatukselta näin hoitajana, kyllä just yhtenä niistä joiden kohdalla leikkuri esimerkiksi kikyn myötä heilui, että tällaiseenko toimintaan lopulta meiltäkin leikaut rahat menevät? Jos jo valmiiksi tilanne on tämä niin mihin niitä yrityksille siirrettäviä rahoja tarvitaan ja käytetään jatkossa?

Jos nyt jos esimerkiksi tällä vähittäiskaupan alalla ei olisi minkäänlaista taloudelliseen tilanteeseen liittyvää pakkoa maksaa noin heikkoja palkkoja niin miten on perusteltua sitten maksattaa yhteiskunnalla heidän työntekijöidensä toimeentulo? Siis totta kai jokaista joka ei pärjää pitää auttaa, eihän se ole työntekijän vika jos palkka on aivan surkea eikä sillä pärjää. Kiinnostaa tietää mihin nuokin vähittäiskaupan alan voitot lopulta käytetään? Millaisia Suomen taloutta tukevia investointeja niillä nyt toteutetaan? Miten niillä kohennetaan vientiä tai tehdään lisää työpaikkoja?

Onko esimerkiksi ne ”uudet työpaikat” joita Kikyn avulla lupailtiin jotakin nimellisiä 0 tunti- sopimuksia joilla saadaan kaunisteltua työllisyyslukuja ilman että sopimuksen tehneen yksilön tilanne oikeasti kohenee ja työtä riittää?

Moni esimerkiksi meistä hoitajista koitti kyseenalaistaa jo aikoja sitten, että miten meiltä leikkaamalla saadaan Suomi nousuun. Suostuimme Kikyyn koska luvattiin että sillä oikeasti saadaan jotain aikaan ja rauha työelämään. Tällaisen selvitystuloksen lukeminen kylmää todellakin ja olo on melkoisen kusetettu suorastaan. Jos yrityksillä menee jo nyt näin hyvin niin mihin he tarvitsevat minun tai kollegoiden lomarahoja jotka taas meistä monelle ovat elintärkeä lisä ihan vaikkapa laskujen maksuun ja yleiseen pärjäämiseen. Ja näinkö voitot otetaan kaupan alalla työntekijän selkänahasta? Hae sinä toimeentulotukea niin me jaetaan osinkoja? Niinkö?

Ja tuskin tarvitsee edes kysyä onko samassa suhteessa voittoja odotettavissa itsensä työllistäjille tai pienille yrityksille? Tuskinpa vaan. 

Jos vähittäiskaupan reilua voittoa tekevillä firmoilla on esittää pian joku suunnitelma miten he voivat voitoilla kohentaa työntekijöidensä asemaa, palkata lisää täysiä tunteja tekevää henkilökuntaa tai lisätä osa-aikaisten viikkotunteja, investoida Suomea hyödyttäviin investointeihin tai saada vientiä vetämään niin olen todella iloinen. Silloin omakaan ”uhraus” ei varmasti mene hukkaan. Mutta jos nämä miljoonat menevät rikkaiden rikastuttamiseen entisestään niin tuntuu kyllä kaikkea muuta kun yhteiskuntasopua lisäävältä ja oikeudenmukaiselta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat