Hanna Jokinen Hyvinvointi kasvaa tasa-arvosta.

Mitä tarkoittaa sananvapaus?

  • Mitä tarkoittaa sananvapaus?

Vitun lehmä.

Toikin pitäis saatana tappaa.

Joku sais raiskata tonkin lapset.

Sen vaimohan teki sitä ja sitä, tässä todisteeksi salakuva jaettuna julkisesti facebookissa.

 

Lauseet tuntuvat monen mielestä varmasti melko kamalilta ja sellaisilta joita ei itsestään ikinä haluaisi kuulla. Eikä varmastikaan loukkaantumatta lukisi jos näin vaikkapa omasta äidistä, veljestä tai puolisosta julkisesti jossakin kirjoitettaisiin.

Joku saattaa ajatella että nuo lauseethan on jotain yksittäisiä ja harvinaisia heittoja.

Vaan eipä ole. Nämä ovat lauseita joita saa lukea ihan päivittäin sosiaalisessamediassa, mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Usein tällaisin lausahduksin lähestytään esimerkiksi poliitikkoja tai vaikkapa seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Haukkuisitko itse päin naamaa työpaikan kahvipöydässä kanssasi eri meiltä olevan työkaverin vitun lehmäksi? Huutaisitko täpötäydessä ostoskeskuksessa kuinka naapurisi lapset pitäisi raiskata koska heidän isänsä uskonnollinen vakaumus on erilainen kuin sinun omasi?

Aika montaa tätä lukevista pöyristyttää ajatuskin kuvaamastani julkisesti huutelusta ja haukkumisesta, mutta uskallan silti väittää että ainakin osa on silti itsekin saattanut somessa sortua syytämään suustaan melkoisia sammakoita. Jos nyt ei omalla nimellään niin vaivihkaa nimimerkin suojista. Liian harva mieltää some-keskusteluja julkisiksi keskusteluiksi joihin pätevät aivan samat säännöt kuin mihin tahansa muuhun julkiseen kanssakäymiseen ja viestintään.

Usein kuulee vedottavan siihen että Suomessa on sentään sananvapaus. Sanavapaus nähdään oikeutena sanoa ja huudella ihan mitä vaan sylki sattuu suuhun tuomaan. Sananvapaus ei kuitenkaan ole yhtä kuin loukkaamisenvapaus. Nopealla googlaamisella esimerkiksi wikipedia kertoo seuraavaa sananvapaudesta.

”Mikäli sananvapautta käytetään loukkaamaan jotakin toista oikeushyvää, kuten oikeutta kunniaan tai yksityisyyteen taikka yhteiskuntarauhaa, rikoslainsäädännössä on punnittu kumpi on tärkeämpi oikeushyvä. Sellaisia rangaistaviksi säädettyjä tekoja, joissa tekijä käyttää väärin sananvapauttaan, nimitetään sananvapausrikoksiksi. Suomen lainsäädännössä ja Euroopanunionissa muun muassa yhteiskuntarauhaa vaarantavat, kansanryhmää vastaan kiihottavat viestit taikka toisen kunniaa loukkaavat lausumat eivät kuulu sananvapauden piiriin.”

Totta kai asioista pitää voida keskustella ja olla joskus isostikin eri mieltä. Eihän mihinkään asioihin ikinä tule kehitystä ilman kriittistäkin keskustelua ja omien näkökantojen testaamista. Asiallinen eri mieltä asioista oleminen kuitenkin sattuu olemaan aivan eri asia kuin kiihkomielinen solvaaminen ja alatyylinen huutelu. Itselleni ainakin tulee ”lehmittelyistä”, ”huoritteluista” ja muusta haukkumisesta joka kerta kuva, että niiden huutelijalla on argumentit pahasti loppuneet. Huutelija antaa kuvan ettei oikeasti ole rakentavaa sanottavaa tai kehitysehdotusta aiheeseen josta puhutaan. Tai pahimmassa tapauksessa ei ole edes asiaan sitä vähää perehtynyt että voisi asiasta aikuisten tavalla keskustella.

Pitäisikö siis miettiä pari kertaa ennen kuin seuraavan kerran solvaa julkisesti jotakuta jota ei edes tunne, tai jonka työstä tai elämästä on lukenut vain yhden iltapäivälehden lööpin verran? Jos muiden kunnian loukkaaminen ei hetkauta niin kannattaisiko miettiä sitä kuvaa minkä itsestään antaa sillä että huutelee täyttä soopaa vaikka mitään oikeaa rakentavaa kantaa ei asioihin edes osaa ottaa?

P.s. Suomessa lainsäätäjä on puuttunut sananvapauden väärinkäyttämiseen muun muassa seuraavilla rikoslaissa rangaistaviksi säädetyillä teoilla:

Myös oikeuden kuvata ja tallentaa materiaalia eräissä tapauksissa on katsottu kuuluvan sananvapauden piiriin

(lähde Wikipedia)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Alf Rehnillä on hauska postaus fb'ssä: Miksi kuulen niin paljon niiltä, jotka väittävät ettei ole sananvapautta?

Käyttäjän HannaJokinen kuva
Hanna Jokinen

täytyykin kaivella facebookista :)

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Keskustellaan ja voimakkaasti.
Mutta asioista, perustellen!
Tausta, esittäjineen (minäkin Hullu-Jussi, jääköön huomiotta).

Toimituksen poiminnat