Hanna Jokinen Hyvinvointi kasvaa tasa-arvosta.

Tila jonka omisti Jussi

  • Tila jonka omisti Jussi

Olipa kerran tila jonka omisti Jussi. Tai no Juhaksihan hänet oli ristitty ja kastettu, mutta Jussina kylänmiehet hänet tunsivat.

Ajat olivat maassa kovat ja niin piti tilallisenkin pähkäillä mistä sitä säästäisi. Vekslasi, käänsi ja väänsi tuo patruuna keinon toisensa perään. Nappasi torppariensa ja palkollistensa pussista ohimennen. Vaivaistaloissakin kävi velkojien kanssa visiitillä.

 

Jussilla oli sirpakka nuori piika tilallaan, Sanniksi häntä kutsuttiin.

Tuo tummatukka leiskahutti kutrejaan ja esitti omia keinojana tilanteen hoitamiseksi. Päätettiin jotta voisihan sitä säästää siemenistä joita kylvää. Josko sitä viljasadon korjaamisen jälkeen sitten jollain poppas konstilla jatkaisi jauhoja jotta leipää silti saataisiin myyntiin yhtä paljon kun ennenkin. Yhtä hyvää ja samalla hinnalla tietenkin.

 

Näin tehtiin. Tilalla säästettiin ja kylvettävää riitti vähemmän kuin ennen. Meni kuukausi ja toinenkin. Tuli aika korjata satoa. Mutta kas kummaa. Jussin sato ei riittänytkään samaan määrään jauhoja kuin ennen. Samoin heikompaa laatua olleet siemenet eivät tuottaneetkaan yhtä hyvää lopputulosta muutenkaan. Kovasti tätä tilalla kummeksuttiin, että eihän tässä näin pitänyt käydä kun niin hyvä idea oli alkuunsa.

 

Suomessa mennään samalla mallilla kuin kuvitteellisella Jussin tilalla. Sadun siemenet kun vaihdetaan rahaan ja viljelty pelto koulutukseen niin tarina pysyy silti ihan samana. Turha siis tosielämässäkään odottaa koulutustason ja tulosten pysyvän jatkossa yhtä hyvänä ja laadukkaana kuin ennen.

 

Hallitus päätti juuri leikata opiskelijoilta ja koulutuksesta. Vaikka niin pyhästi ennen vaaleja poseerattiin yhdessä nuorten kanssa luvaten ettei heiltä enää oteta senttiäkään. Mutta kas vain, melkein 90 euroa keventyy opiskelijan kukkaro. Ei varmaan useita tonneja kuussa tienaavan poliitikon tai bisnesmiehen tilissä tuntuisikaan miltään, ei vaikka summa otettaisiin tuplana, mutta opiskelijan tuloissa se on hurja lovi.

 

Hallitus siis haluaa ajaa opiskelijat ahtaalle. Heidät halutaan pakottaa joko velkaantumaan tai uupumaan yhdistämällä työ pakolliseksi osaksi opiskelu-aikaa. Tämä taas puolestaan lisää sitä etteivät kaikki vaan pysty suorittamaan opiskelujaan loppuun tai opiskeluaika venyy. Samoin aivan takuulla suurempi velkaantuminen ja lainojen ottaminen lisää myös maksuvaikeuksia. Kiusaus pikavippeihin ja pimeän työn tekemiseen tuskin myöskään vähenee lähivuosina.

 

Sairaat, vanhukset, opiskelijat ja muutenkin pienituloisimmat ovat jo saaneet tutustua läheisesti hallituksemme linjaan. Ja juustohöylään. Jännityksellä odotamme mitähän seuraavaksi? Kenties entistä isommat optiot jaettavaksi harvoille ja valituille. Suomi nousuun!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Oliko tämä sitä populismia? Tosiasioista viis kunhan tarina on hauska?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vastaan kysymykseenne toisella kysymyksellä: vai onko tämä pikemminkin demagogiaa?

Toimituksen poiminnat