Hanna Jokinen Hyvinvointi kasvaa tasa-arvosta.

Pois, pois Postin tieltä.

  • Pois, pois Postin tieltä.

Posti on päässyt otsikoihin viime aikoina ihan kiitettävästi. Samoin somessa ja kahvipöytäkeskusteluissa olen kuullut melkoisen villejäkin Postin tekosia, tai no useimmiten tekemättä jättämisiä.

Uusi postilaki on tekeillä ja PAU (Posti- ja logistiikka-alan unioni) ottaakin vahvasti kantaa että uudesta postilaista on tulossa katastrofi.

PAU:n sivuilta lainaten;

”Kirjeen kulkunopeuden hidastaminen lähes puoleen nykyisestä tarkoittaa käytännössä postinjakelun harvenemista 2–3 kertaan viikossa ja tuhansia työttömiä. Lakiesitys pakottaa myös jakelureittien kilpailuttamiseen, joka johtaa pakkoyrittäjyyteen.  

Merkittävin heikennys lakiesityksessä liittyy yleispalvelukirjeen kulkunopeuteen, jolla on  suuri vaikutus viikoittaisiin jakelupäivien määriin. Hallituksen lakiesitys lähtee siitä, että kirje voi viipyä matkalla peräti viikon.  

– Vaikka yleispalvelulähetysten eli postimerkillisten kirjeiden osuus kaikista postilähetyksistä on pieni, kirjeen riittävä kulkunopeus on taannut esimerkiksi sanomalehden kulkemisen päiväpostin jakeluverkossa viitenä päivänä viikossa, huomauttaa PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.  

Haja-asutusalueen sanomalehtien lisäksi jakeluverkon romuttaminen hidastaa myös aikakauslehtien, vastausta vaativien viranomaiskirjeiden, sairaalakirjeiden, laskujen ja yhdistysten kokouspostin jakelua.  

Yleispalvelun heikentäminen aiheuttaisi myös tuhansien työpaikkojen häviämisen ja osa-aikatyön lisääntymisen pelkästään postialalla. Sillä olisi heijastevaikutuksia myös media-alaan, painoalaan ja logistiikkaan. ” 

 

Postilla on siis melkoiset haasteet edessä ja se hakeekin kaikenlaisia uusia uria toiminnalleen. Forssassa on jo haettu ensimmäisiä Lähihoitajia postin palvelukseen hoivaa, turvaa ja kiinteistönhuoltoa sisältäviä kotihoidon palveluita. On toki hyvä että Posti hakee hoitotyötä tekemään hoitoalan ammattilaisia. Silti melkoisen hurjalta kuulostaa että Posti ottaa nyt hyvin raskaan ja vaativan alan, kotipalvelun ja kotihoidon, osaksi toimintaansa.

 

Nyt jo posti rämpii melkoisissa ongelmissa oman perustehtävänsä, postinjakelun, kanssa. Hallitus haluaa entisestään heikentää postin kulkua ja pirstoa jakelua yksityisille yrityksille. Ollaanko kohta yhä enemmän tilanteessa jossa kukaan ei oikeastaan tiedä mikä kuuluu kenellekin ja kuka vastaa mistäkin. Kannattaako siis tässä kohtaa, kun vielä kovin moni asia on epäselviää, esimerkiksi uuden postilain vaikutukset, aloittaa uusia vaativia toimintoja Postin nimissä.

 

Juuri kuulin että tuttavani oli tilannut melkein 200 euron arvoisen paketin Briteistä. 5.12 laatikkoon oli tullut lappu, että paketti olisi noudettavissa oman kylän postista. Tuttava meni sitä pakettiaan hakemaan. Melkoinen yllätys odottikin kun tämä paketti oli kuulemma luovutettu vastaanottajalle NAAPURIKAUPUNGISSA, sinä samana päivänä kun lappu oli laitettu hänen postilaatikkoonsa. Soitteli sitten heti tietenkin Postin asiakaspalveluun. Asiakaspalvelun virkailija ilmoitti ettei voi lähteä tiedustelemaan mitä ihmettä on tapahtunut ja että onko paketti sittenkin vielä matkalla, KOSKA HEILLÄ ON TÄYSKIELTO JOULUUN ASTI, ELI EIVÄT SAA HÄIRITÄ LAJITTELUKESKUSTA

Virkailija sanoi, että säilyttävät kyllä paketteja sen pari viikkoa (mikäli se siis jossain lojuu sittenkin) ennenkuin lähettävät takaisin. Ja jos niin käy, että tuttavani paketti palautuu niin hänen pitää laittaa lähettäjälle britteihin viestiä, että voisivatko lähettää paketin uudestaan. Tuttavani omaan piikkiin.

 

Samoin juuri uutisoitiin siitä miten demari-lehden koko painos on jossakin matkanvarrelle hukkuneena, ainakin se myöhästyy ellei ole kadonnut kokonaan. Maakunta-uutisissa kerrottiin myös että jossakin päin suomea oli juuri löytynyt iso kasa hukkunutta postia junasta. Osa posteista löytyi avattuna.

 

Ei anna kyllä ihan kovin vahvaa kuvaa, tämäkään, siitä että Posti olisi jatkossa hyvä valinta tuottamaan hoidollisia palveluita. Vai näinkö jatkossa halutaan mummot ja papatkin hoidettavan että hoito saapuu kun saapuu, jos saapuu. Ja kun asiakas koittaa selvittää saapumatta jääneen hoitajan perään niin vastataan vaan että meillä kun on toi kieltä häiritä työnjaosta vastaavia henkilöitä. Että tilatkaa uusi hoitaja omaan piikkiinne jos kahteen viikkoon ei kuulu.

 

Vakavasti ottaen, ilman vinoilua, on nähty todella monessa kunnassa se että kotihoidon kenttää on ulkoistettu yksityisille firmoille. Hyvin usein tarjouskilpailu on voitettu hinnoilla joiden olisi pitänyt soittaa päättäjien kelloja. Miten noin halvalla voidaan toteuttaa hoitoa niin että se tulee ajallaan ja asiakasturvallisuus ei vaarannu. Valitettavan usein on jouduttu parissa vuodessa ottamaan kotihoito takaisin kunnan tai kaupungin omaksi tuotannoksi kun järjettömän alas poljetuilla hinnoilla ei voikaan yksityinen toimija toteuttaa hoitoa kuten sovittu.

 

Ei kannattaisi lähteä tekemään tällaisia säästökokeiluja yhteiskunnan kaikkein heikoimmilla yksilöillä. Puolustuskyvyttömillä vanhuksilla. Jos todetaankin parissa vuodessa että Postin kotihoidon taso on yhtä epävarmaa kuin sen perustehtävän hoito tällä hetkellä ihan liian usein, on jo ehtinyt tapahtua ehkä peruuttamatonta vahinkoa puolustuskyvyttömille, sairaille ihmisille. Se että postia hukkuu matkalla on vielä usein jotenkin korjattavissa, mutta vahingoitettu tai vaarannettu ihmishenki ei ole. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hallituksen loistavat säästötalkoot etenevät. Tuloksia vaan ei tahdo näkyä. Missään.

Käyttäjän HeikkiRailo kuva
Heikki Railo

Ollessani oppikoulussa minulla oli historian ja yhteiskuntaopin opettajana
kokoomuksen puheenjohtaja Jussi Saukkonen. Hän opetti, että posti kuuluu
yhteiskunnan peruspalveluihin ja sitä ylläpidetään verovaroin. Nyt kokoomus
on keksinyt, että postin on kannatettava itse itsensä. Se on johtanut kai-
kenlaisiin kummallisuuksiin, täysin postin ulkopuolisiin toimintoihin. Muistan elävästi kun ministeri Pekka Vennamo tuhosi postilaitosta ja julisti,
että palvelu paranee. Eilen televisiossa esiintyi johtaja Turkka Kuusisto
esitellessään postin tuhosuunnitelmia loihe lausumaan, että palvelu paranee
kun ykkösluokan kirje viipyy matkallaan jopa yli viikon. Deja vu. Vastustan
ehdottomasti postin kilpailuttamista, postin ulkopuolisia toimintoja. Ymmärrän hyvin, että postin määrä jatkuvasti vähenee. Tähän on vastattava ottamalla posti valtion haltuun ja rahoittamalla se verovaroin. Rahat tähän saadaan mittavalla veroremontilla, jota tämä maan kipeästi kaipaa. Eliitti sanoo, että se on tyhmä, joka veroja maksaa. Niinpä budjetti on keskiluokan harteilla, köyhät eivät siihen osallistu

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Moni ei tiedä, että Posti ei ole tarvinnut mitään valtion, siis omistajansa, rahoitusta. Päinvastoin, melkein joka vuosi on jopa maksettu osinkoa. Tämän tuoton Posti on saanut viestinvälityksestä, siis juuri siitä asiakkaiden näkemästä postinjakelusta. Muut toiminnot eivät juurikaan ole tulosta tehneet.

Nyt ollaan ajamassa alas juuri perusjakelua ja varhaisjakelua. Vuodesta 2014 jatkuneet sopeuttamistoimenpiteet ovat saaneet aikaan tilanteen, jossa Posti ei selviä lakisääteisistä vaatimuksista eikä omista palvelulupauksistaan. Johdon strategia ei ainakaan minulle ole avautunut, ellei sitten ole tarkoitus, että viimeinen sammuttaa valot!

Käyttäjän HeikkiToikkanen kuva
Heikki Toikkanen

Arton mainitsema osingon maksu on viimeiset kymmenen vuotta ollut todella vaatimatonta. Kun vielä 2006 tilikaudelta silloinen Suomen Posti tuloutti osinkoja valtiolle 78,2 miljoonaa, niin Itella vuosilta, 2007-14, osinkokertymä oli yhteensä vain 21,2 miljoonaa.

Samaisina Itella vuosina tämä kotimainen postitoiminta Viestinvälitys nimellä tuotti yhteensä yli 500 miljoonaa nettovoittoa 5,5 prosentin keskiarvolla, mutta ne rahat kaytettiin konsernissa pääsääntöisesti "uusiin liiketoimiin".

Esim. Venäjän logistiikka liiketoimiin on Postin itse ilmoittaman luvun mukaan investoitu 455 miljoonaa euroa, pääosin vuosina 2006-10. Mikähän on tuon, http://www.itella.ru/ , liikearvo tänä päivänä kun esim. viime vuoden liikevaihto oli 118 miljoonaaa ja liiketappio 25 miljoonaa?

Posti-Itella-Postin liiketaloudellisista epäonnistumisista saisi huononpikin tutkija aikaan jo kunnon paksun opuksen.

Toimituksen poiminnat