Pois, pois Postin tieltä.

Posti on päässyt otsikoihin viime aikoina ihan kiitettävästi. Samoin somessa ja kahvipöytäkeskusteluissa olen kuullut melkoisen villejäkin Postin tekosia, tai no useimmiten tekemättä jättämisiä.

Uusi postilaki on tekeillä ja PAU (Posti- ja logistiikka-alan unioni) ottaakin vahvasti kantaa että uudesta postilaista on tulossa katastrofi.

PAU:n sivuilta lainaten;

”Kirjeen kulkunopeuden hidastaminen lähes puoleen nykyisestä tarkoittaa käytännössä postinjakelun harvenemista 2–3 kertaan viikossa ja tuhansia työttömiä. Lakiesitys pakottaa myös jakelureittien kilpailuttamiseen, joka johtaa pakkoyrittäjyyteen.  

Merkittävin heikennys lakiesityksessä liittyy yleispalvelukirjeen kulkunopeuteen, jolla on  suuri vaikutus viikoittaisiin jakelupäivien määriin. Hallituksen lakiesitys lähtee siitä, että kirje voi viipyä matkalla peräti viikon.  

– Vaikka yleispalvelulähetysten eli postimerkillisten kirjeiden osuus kaikista postilähetyksistä on pieni, kirjeen riittävä kulkunopeus on taannut esimerkiksi sanomalehden kulkemisen päiväpostin jakeluverkossa viitenä päivänä viikossa, huomauttaa PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen.  

Haja-asutusalueen sanomalehtien lisäksi jakeluverkon romuttaminen hidastaa myös aikakauslehtien, vastausta vaativien viranomaiskirjeiden, sairaalakirjeiden, laskujen ja yhdistysten kokouspostin jakelua.  

Yleispalvelun heikentäminen aiheuttaisi myös tuhansien työpaikkojen häviämisen ja osa-aikatyön lisääntymisen pelkästään postialalla. Sillä olisi heijastevaikutuksia myös media-alaan, painoalaan ja logistiikkaan. ” 

 

Postilla on siis melkoiset haasteet edessä ja se hakeekin kaikenlaisia uusia uria toiminnalleen. Forssassa on jo haettu ensimmäisiä Lähihoitajia postin palvelukseen hoivaa, turvaa ja kiinteistönhuoltoa sisältäviä kotihoidon palveluita. On toki hyvä että Posti hakee hoitotyötä tekemään hoitoalan ammattilaisia. Silti melkoisen hurjalta kuulostaa että Posti ottaa nyt hyvin raskaan ja vaativan alan, kotipalvelun ja kotihoidon, osaksi toimintaansa.

 

Nyt jo posti rämpii melkoisissa ongelmissa oman perustehtävänsä, postinjakelun, kanssa. Hallitus haluaa entisestään heikentää postin kulkua ja pirstoa jakelua yksityisille yrityksille. Ollaanko kohta yhä enemmän tilanteessa jossa kukaan ei oikeastaan tiedä mikä kuuluu kenellekin ja kuka vastaa mistäkin. Kannattaako siis tässä kohtaa, kun vielä kovin moni asia on epäselviää, esimerkiksi uuden postilain vaikutukset, aloittaa uusia vaativia toimintoja Postin nimissä.

 

Juuri kuulin että tuttavani oli tilannut melkein 200 euron arvoisen paketin Briteistä. 5.12 laatikkoon oli tullut lappu, että paketti olisi noudettavissa oman kylän postista. Tuttava meni sitä pakettiaan hakemaan. Melkoinen yllätys odottikin kun tämä paketti oli kuulemma luovutettu vastaanottajalle NAAPURIKAUPUNGISSA, sinä samana päivänä kun lappu oli laitettu hänen postilaatikkoonsa. Soitteli sitten heti tietenkin Postin asiakaspalveluun. Asiakaspalvelun virkailija ilmoitti ettei voi lähteä tiedustelemaan mitä ihmettä on tapahtunut ja että onko paketti sittenkin vielä matkalla, KOSKA HEILLÄ ON TÄYSKIELTO JOULUUN ASTI, ELI EIVÄT SAA HÄIRITÄ LAJITTELUKESKUSTA

Virkailija sanoi, että säilyttävät kyllä paketteja sen pari viikkoa (mikäli se siis jossain lojuu sittenkin) ennenkuin lähettävät takaisin. Ja jos niin käy, että tuttavani paketti palautuu niin hänen pitää laittaa lähettäjälle britteihin viestiä, että voisivatko lähettää paketin uudestaan. Tuttavani omaan piikkiin.

 

Samoin juuri uutisoitiin siitä miten demari-lehden koko painos on jossakin matkanvarrelle hukkuneena, ainakin se myöhästyy ellei ole kadonnut kokonaan. Maakunta-uutisissa kerrottiin myös että jossakin päin suomea oli juuri löytynyt iso kasa hukkunutta postia junasta. Osa posteista löytyi avattuna.

 

Ei anna kyllä ihan kovin vahvaa kuvaa, tämäkään, siitä että Posti olisi jatkossa hyvä valinta tuottamaan hoidollisia palveluita. Vai näinkö jatkossa halutaan mummot ja papatkin hoidettavan että hoito saapuu kun saapuu, jos saapuu. Ja kun asiakas koittaa selvittää saapumatta jääneen hoitajan perään niin vastataan vaan että meillä kun on toi kieltä häiritä työnjaosta vastaavia henkilöitä. Että tilatkaa uusi hoitaja omaan piikkiinne jos kahteen viikkoon ei kuulu.

 

Vakavasti ottaen, ilman vinoilua, on nähty todella monessa kunnassa se että kotihoidon kenttää on ulkoistettu yksityisille firmoille. Hyvin usein tarjouskilpailu on voitettu hinnoilla joiden olisi pitänyt soittaa päättäjien kelloja. Miten noin halvalla voidaan toteuttaa hoitoa niin että se tulee ajallaan ja asiakasturvallisuus ei vaarannu. Valitettavan usein on jouduttu parissa vuodessa ottamaan kotihoito takaisin kunnan tai kaupungin omaksi tuotannoksi kun järjettömän alas poljetuilla hinnoilla ei voikaan yksityinen toimija toteuttaa hoitoa kuten sovittu.

 

Ei kannattaisi lähteä tekemään tällaisia säästökokeiluja yhteiskunnan kaikkein heikoimmilla yksilöillä. Puolustuskyvyttömillä vanhuksilla. Jos todetaankin parissa vuodessa että Postin kotihoidon taso on yhtä epävarmaa kuin sen perustehtävän hoito tällä hetkellä ihan liian usein, on jo ehtinyt tapahtua ehkä peruuttamatonta vahinkoa puolustuskyvyttömille, sairaille ihmisille. Se että postia hukkuu matkalla on vielä usein jotenkin korjattavissa, mutta vahingoitettu tai vaarannettu ihmishenki ei ole. 

HannaJokinen
Vasemmistoliitto Hattula

36-vuotias Hattulalainen ammatistaan ylpeä
Lähihoitaja.
SuPerin ammattiosasto 610:n puheenjohtaja, webmaster ja opiskelija-vastaava.
Hämeen Sanomien vieraileva kolumnisti (2016 ja 2017) ja SuPerlehden pakinoitsija.
Innokas & räväkkä keskustelija ja uuden oppija.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu