Hanna Jokinen Hyvinvointi kasvaa tasa-arvosta.

Paras Lahja, kotimainen lahja.

  • Paras Lahja, kotimainen lahja.

Joulu tulla jolkottelee ja kansa säntäilee lahjojen kuvat silmissään marketista toiseen. Moni repii hiuksiaan ja tuskailee lahjojen hankinnan parissa miettien mitä kenellekin hankkisi. Usein lahja-huumassa koriin päätyy helposti krääsää ja ulkomailla halvalla tuotettuja esineitä. Onhan se tavallaan ymmärrettävää kun rahat ovat useimmilla meistä tiukassa ja monelle tuntuu olevan se lahjojen määrä laatua tärkeämpää.

Mitäpä jos toimisimme tänä vuonna toisin?  Jos voisimme toimillamme vaikuttaa vähän useammankin ihmisen elämään ja jopa suorastaan koko valtion tulevaisuuteen, eikö kuulostaisi melkoisen hyvältä suunnitelmalta?Unohdettaisiinko tänä vuonna krääsä ja hilpetööri? Voisiko ajatella että valitsisi vaikka sitten määrällisesti vähemmän annettavaa, mutta valitsisi sitäkin tarkemmin ne ehkä hieman arvokkaammat ostokset.

Joulu on hyvä syy suosia suomalaista ja paikallista. Katso yhmpärillesi, kotikulmat ovat täynnä paikallisia yrittäjiä ja yrityksiä. Useimpien meidän kotikadulta löytyy kauppaa ja kampaamoa, leipomoa ja liikettä liikkeen perään. Ja jos sattuu nauttimaan täydellisestä maaseudun rauhasta ilman paikallisia yrityksiä niin netti ainakin mahdollistaa paikallisten ja kotimaisten lahjojen hankinnan.

Löytyykö tuttavapiiristä siivooja, valokuvaaja, kampaaja, jalkahoitaja, kosmetologi, hieroja, tai vaikka kynsiteknikko? Miksi et siis antaisi lahjaa joka varmasti ilahduttaa lahjan saajaa ja samalla tukee myös tuttavasi työllisyyttä. Tunnetko jonkun joka pyörittää ravintolaa tai netti-kauppaa, tekee käsitöitä tai taidetta. Voisiko olla vuorossa se vuosi jolloin “made in china”- kertakäyttö krääsä jää kauppaa ja tuet kotimaista ja tuttua osaamista.

Omasta kaupungista löytyy hienoja festareita, teatteri-produktioita ja muita kulttuuririentoja myös. Eivät ollenkaan huonoja lahjoja kulttuuri-nautinnotkaan, päinvastoin!

Jos jokainen suomalainen käyttäisi vaikka 30 euroa kotimaisiin lähipalveluihin ja –tuotteisiin olisi se yhteensä 164 152 590 euron sijoitus paikallisuuteen, laskettuna vuoden 2014 väkiluvun mukaan. Aika paljon veroeuroja myös meidän kaikkien yhteiseen hyvinvointiin samalla. Kotimainen lahja on lahja meille kaikille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tietyn liikkeen tai yrityksen lahjakortti on riskilahja. Jouluna tuntuu, että "vuosi aikaa käyttää - hyvä juttu", mutta piironginlaatikkoon jemmattu kortti saattaa jo kevääseen mennessä unohtua. Jos se ei tule vastaan seuraavassakaan joulusiivouksessa, ei se enää ole lunastettavissa.

Käyttäjän HannaJokinen kuva
Hanna Jokinen

Tuo on kyllä totta, itse olen joskus saanut neuvoteltua "lisäaikaa" lahjakortille joka on ehtinyt mennä vanhaksi.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Tänä vuonna on pakko tarjota kaikille lahjaksi vain lämmintä kättä. Sen verran koville otti taloudellisesti vesivahinkoremontti ja evakkoasuminen.

Käyttäjän HannaJokinen kuva
Hanna Jokinen

Kyllä se itselläkin on tilanne että joutuu miettimään mitä hankkii, osa läheisistä on toivonut ettei vaihdeta lahjoja ollenkaan. Onneksi myös aineettomia lahjoja voi keksiä halutessaan. Esim ihan vaikka "omia lahjakortteja" esim. lupaa vaikka vahtia tutun lapsia tai vaikka pestä sukuaisen ikkunat.

Toimituksen poiminnat